Vierde graad & specialisatie

Voor wie:

leerlingen die de 3e graad muziek hebben afgewerkt

Lestijden:

optie instrument:

 • instrument (1 uur/week) + samenspel ( 1 uur/week)
  of
  instrument (1 uur/week) + ensemble/kamermuziek ( 1 uur/week)
  of
  instrument (1 uur/week) + pianolab ( 1 uur/week)
  of
  instrument (1 uur/week) + koor ( 1 uur/week)

optie muziek schrijven:

optie muziekgeschiedenis:

Traject:
 • 3 jaar (telkens van september tot en met juni)
 • specialisatie: extra 2 jaar met 2 lestijden/week na afstuderen 4e graad

Samenspel

Je beheerst je instrument nu al behoorlijk. Dat bewees je in de les instrument en in samenspel waar je leerde samenspelen en luisteren naar elkaar. Daar heb je veel plezier aan beleefd!

Nu je in de vierde graad zit, beslissen we samen met jou of je samenspel blijft volgen of kiest voor ensemble. Bij ensemble zijn de groepen kleiner. Daardoor moet je zelfstandiger je mannetje staan. Ensemble is daarom iets uitdagender dan samenspel.

saxofoon-klarinet.jpg
opstelling-Podium.jpg

Ensemble / kamermuziek

Je speelt in kleinere groepen waarin je rol meer zelfstandig is en waar de uitdagingen iets ruimer zijn of je blijft meespelen in één van de gespecialiseerde ensembles. Art'Iz heeft een fluitensemble, klarinetensemble, koperensemble en strijkersensemble.

Muziek schrijven

Je bent nieuwsgierig naar hoe muziek tot stand komt?

In deze cursus ontdek je de wondere wereld van de harmonie.  Je luistert en analyseert. Je schrijft zelf akkoorden en verbindt ze aan elkaar. Na één jaar kan je al stukjes muziek componeren!

Je leert werken met een muzieknotatieprogramma! Zo kan je onmiddellijk beluisteren wat je hebt geschreven!  

Een must voor wie zich wil voorbereiden op hoger muziekonderwijs!

Muziekgeschiedenis

Open je oren en sluit je ogen. Beluister muziek die tegelijk geschiedenis schreef én tijdloos is.  Maak kennis met Bach, Mozart en Beethoven, hun stijl en context én hun gigantisch talent.  Ontdek ook hun minder bekende tijdgenoten, hun voorlopers en opvolgers.

Smul van symfonie, sonate of concerto en word een muziekkenner! We genieten ook van enkele live concerten die vooraf in de les worden toegelicht.  De concerten zijn gratis of met een fikse korting (voor o.a. concerten georganiseerd door de Leest).

BELANGRIJK: Er is geen enkele voorkennis vereist.  Iedereen met een hart voor muziek en een grote nieuwsgierigheid naar muziek is welkom.

De Leest.jpg